- 2 Mart 2022
- Comments: 0
- Posted by: Zehra BAYRAMOĞLU
Koroner Arter Cerrahisi
Bu yazımızda Koroner Arter Cerrahisi ile ilgili konular ele alınmıştır.
Koroner Arterler
Koroner arterler kalbi besleyen ve ona oksijen taşıyan damarlardır.
Üç ana koroner arterler, kalpten çıkan atardamar olan aorttan beslenirler. Koroner Arter Hastalığı, kalp adalesini besleyen ve ‘koroner arterler’ olarak oluşan hastalıklardır.
En sık nedeni koroner arterlerin damar sertliğidir. Oluşan plaklar düz ve pütürsüz olan damar yüzeyini bozup, pürüzlü bir hal almasına neden olurlar. Bu pürüzlü yüzeyler pıhtı oluşmasına, bu pıhtılar ise zamanla kan akımını tamamen engelleyip aniden damarın tıkanmasına neden olabilir.
Koroner arter hastalığının kliniği değişkendir. En sık görülen klinik bulgu Angina Pektoris olarak adlandırdığımız göğüs ağrısıdır; ağır yemek sonrası, emosyonel stresle, soğukla ortaya çıkabilir ve tekrarlayabilir. Ağrı eğer istirahatte de oluyorsa, ağrının sıklığı ve süresinde artış oluyorsa o zaman Akut Koroner Sendrom olarak adlandırılır.
Çoğu koroner arter hastalıklarında halen günümüzde en etkin tedavi koroner bypass ameliyatıdır.
Koroner Arter Hastalığından nasıl korunuruz?
Sigara en önemli risk faktörüdür, içilmemelidir. Alkol ve kahve kullanımı azaltılmalıdır. Yüksek kolesterol düzeyleri diyetle veya ilaçlarla normal düzeylere çekilmelidir.Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmalıdırlar.Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı varsa bunların diyet ve ilaçla kontrol altına alınması önemlidir ve stresden uzak durulmalıdır.
Myokard Enfarktüsü (Kalp Krizi)
Koroner arterlerin tamamen tıkanmsı sonucunda beslediği bölgenein beslenememesine bağlı kalp kasında (myokard) doku ölümü meydana gelmesidir.Myokard enfarktüsündeki ağrı daha şiddetli ve uzun sürelidir.Bu ölü doku kalbin pompa fonksiyonunu olumsuz etkileyeceğinden kalp yeterince kan pompalayamayabilir ve kalp yetmezliği oluşabilir.Ayrıca hastanın yaşamını da tehlikeye atabilir.Koroner kalp hastalığında bu safhalara gelinmemesi için zamanında teşhis konulup tedavi edilmelidir.
Stent mi koroner bypass ameliyatı mı?
Koroner anjiyo sonrası damarlarda kritik darlık tespit edilirse bir kalp krizine sebebiyet vermemek için bu damarlar açılmalıdır. Tedavinin seçimine kardiyolog ve kalp cerrahı birlikte karar vermelidir.
Anjiyoda damar açılması işleminde tıkalı damar ince bir balonla şişirilerek açılır ve tekrar tıkanmaması için bir metal (stent) yerleştirilir. Damarın hastalıklı kısmına yerleştirildiği için işlem sırası ve sonrasında kan sulandırıcı ilaç tedavisine devam edilir. Koroner bypass ameliyatında damarın hastalıklı kısmına dokunulmaz, tıkanıklığın ileri yerinde damarın sağlam bir yerine anastomoz yapılır.Damarın sağlıklı yerine işlem yapıldığı için daha uzun ömürlü bir işlemdir.
Çoklu koroner arter hastalığında, diabetik hastalarda, yaygın damar hastalığında ve sol ana koroner hastalığında koroner bypass ameliyatı ilk tedavi seçeneğidir.
Koroner bypass ameliyatı nedir?
Kalbimizin beslenmesini ‘koroner arter’ adı verilen atardamarlar sağlar. Bu damarlarda zamanla daralma ve tıkanmalar görülebilir. Kalp yeterince beslenemeyip görevlerini tam anlamıyla yapamaz hale gelebilir. Bu kişilerde göğüs ağrısı ve kalp krizi riski ortaya çıkar. Koroner damarda tıkanıklık olan bölümün ilerisine, vücudun başka bir bölgesinden alınan yeni damar kullanılarak, kanın ulaştırılmasıdır. Köprüleme işlemi ile tıkanık alanın üzerinden kan yeni damar köprüsüyle aşıp uzaktaki kalp kaslarına ulaştırılır.
Bypass İçin Kullanılan Damarlar
- IMA(Internal Mamaryan Arter): En sık tercih edilen ve en fazla açık kalma oranı olan damardır. Göğüs kemiğinin hemen altında sağlı sollu seyreder.
- Radyal Arter: Ön kolun dış tarafında seyreden önemli bir atardamardır
- Safen Ven: Bacak toplardamarı olarak bilinir. IMA dan sonra en sık tercih edilen damardır
- Diğer: Karın içi atardamarı (GEA)
Bypass için alınan bu damarların kullanılması bir sorun yaratır mı?
Bu damarlar, işlevsel olarak yedekli bir sistemin parçası olarak çalıştıklarından, kalpte kullanılmaları herhangi bir fonksiyon eksikliğine neden olmaz.
Bypass Ameliyatı nasıl yapılır?
Koroner arter bypass cerrahisi ileri teknoloji kullanımı ve deneyimle güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Cerrahi yaklaşım iki şekilde olabilir. Kalp özel yöntemlerle durdurularak kalp-akciğer makinasına bağlanır. Ameliyat bittikten sonra kalp yeniden çalıştırılır.Son yıllarda gelişen teknoloji ve artan deneyim ile kalp hiç durdurulmadan, çalışan kalpte de yapılabilmektedir.
Hastanın ameliyat öncesi değerlendirilmesi büyük önem taşır. Ek risk faktörlerinin tespit edilip bunlara ait olası komplikasyonları öngörerek tedbirlerin alınması ameliyatın başarısını artırır.
Günümüzde modern ameliyat tekniği ve teknoloji sayesinde hastalar, yaklaşık 5 gün içinde hastaneden taburcu olmakta ve 4 hafta içinde kısıtlama olmadan (Araba kullanmak ve cinsel yaşam dahil) normal yaşamlarına dönebilirler.
Bypass kişide psikolojik bozukluk yaratır mı?
Ameliyat sonrasında hasta günlük yaşantıya hızlıca dönmekte ve pek çok hasta tarafından rahatlıkla tolere edilmektedir. Bu dönemde ailenin ve çevresinin desteği tabi ki çok önemlidir.
Koroner Arter Cerrahisi, Damar Cerrahisi, Bypass Ameliyatı, Kalp Krizi ve daha fazlası için iletişime geçiniz.