- 25 Ekim 2018
- Comments: 0
- Posted by: Zehra BAYRAMOĞLU
Kronik venöz yetmezlik nedir?
Kadınlarda sık rastlanan Kronik venöz yetmezliğin risk faktörleri; genetik yatkınlık, uzun süre ayakta kalma, geçirilmiş tromboflebit ve geçirilmiş doğumlardır.Venöz ülser için risk faktörleri daha çeşitlidir. Artan yaş, düşük sosyo-ekonomik gelir düzeyi, obesite ve geçirilmiş derin venöz trombozunun yanında eşlik eden hipertansiyon, diabetüs melitüs, romatoid artirit, kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklarda risk faktörü olarak kabul edilebilir.
Kronik venöz yetmezlikte sebep nedir?
Kronik venöz yetmezlikte suçlanan asıl bozukluk hemodinamik olarak venöz hipertansiyondur.
Normalde hareket etmekle düşen venöz basıncı ayarlayan mekanizmanın bozukluğundan kaynaklanır. Bunun sebebi, %10 olguda tıkanıklık, %90 olguda venöz kapak yetersizliğidir.
Kronik Venöz yetmezlikte şikayetler nelerdir?
Sabah kalktığında olmayan günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan ve özellikle ayakta durmak ile artan ağrı,en sık rastlanan yakınmalardan biridir. Ağrı uzun süre hareketsizn kalındığında yerini baldırda kramp tarzında yakınmalara bırakabilir. Ağrı bacaklarda şişlik ve yanma şikayetleri ile birlikte olabilir ve bacakların yukarı kaldırılması ile şikayet kaybolur veya hafifler.
Şişliğin, hasta tarafından en basit anlatımı; sabah giyilen ayakkabının akşama doğru ayağı sıkmaya başlamasıdır. Yanma ise sıcak ortamlarda özellikle akşamları ortay çıkar ve hastalar ayaklarını soğuk suyla yıkadıklarında rahatladıklarını ifade ederler. Genellikle ayak bileği çevresinde morluk ve yara yakınmaları ise ileri evre olgularında olup, ne yazık ki ilgisizlik ve düşük sosyo-ekonomik gelir düzeyi nedeniyle sıklıkla rastlanır.
Tüm yakınmalar:
- Uzun süre ayakta durma
- Bacakları sarkıtarak hareketsiz oturma
- Yaz ayları ve sıcak iklim
- Kadınlarda mensturasyon dönemi
- Yüksek ısılı ortamlarda artabilir.
Kronik venöz yetmezliğin ameliyatsız tedavisi
Kronik venöz yetmezliğin ve venöz ülserin onlarca yıldır uygulanan temel tedavisi ameliyatsız yaklaşımdır. Bacakların yukarı kaldırılması, kişinin otururken ayaklarını uyluklarından itibaren kalp seviyesinin üstünde tutması, venöz ülser için kabul edilen etkli bir tedavidir.
Elastik kompresyon çorapları kronik venöz yetmezlik temel tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Değişik basınç ve ölçülerde çokçeşitli elastik kompresyonlu çoraplar üretmektedir. Hangi hastaya hangi basınçta ne tür çorap önerileceği kronik venöz yetmezliğinin şiddetine bağlıdır. Sabah ayaklar 45 derece açıyla elevasyonda iken giyilen çoraplar ancak hasta akşam yatağa girdiğinde çıkarılmalıdır.