- 2 Mart 2022
- Comments: 0
- Posted by: Zehra BAYRAMOĞLU
Lenfödem
Bu yazımızın içeriğinde Lenfödem ile ilgili bilgiler öğreneceğiz.
Lenfatik sistem, bağışıklık fonksiyonları açısından önemli, protein içeriği yüksek sıvı içeren bir sistemdir.
Lenf sistem vücudu bir ağ gibi sarar. Küçük lenf kılcal damarlarla başlayıp çaplarının artması ile büyük lenf damarları oluşur. Dokuyu artıklardan (su ve protein fazlası, bakteri, virüs) temizler. Lenf sıvısının lenf kanalları üzerindeki dolaşımı kas hareketleri, aktif ve pasif eklem hareketleri ve solunumla sağlanır. Ancak bu yollarda herhangi bir problem olduğunda lenf yükü artar. Vücutta biriken lenf sıvısı miktarı, lenfatik sistemin taşıyabileceğinden fazla olursa lenfödem gelişir. Taşınması gereken ancak yetersiz lenfatik drenaj nedeniyle intersitisyel aralıkta biriken sıvı, protein, lökosit, immunoglobin, sitokin açısından zenin olduğundan oluşan inflamatuvar yanıt ile cilt ve ciltaltında kronik değişiklikler, staz dermatiti ve ciltaltı dokusu hipertrofisi gelişir. Bu durum toplumda ‘Fil Hastalığı’ olarak bilinir.
Lenfödemin belirtileri nelerdir
Lenfödem, lenfatik kanalların tıkanıklığı nedeniyle lenf akımında oluşan bozukluğa bağlı vücudun hücrelerarası boşluklarda anaormal miktarda proteinden zengin lenf sıvısının toplanması ve buna bağlı olarak uzun dönemde cilt ve ciltaltı dokusunun fibrozise uğrayarak kitlesel artışıdır.
Lenf taşıyıcı kısımlarının doğuştan veya edinsel tıkanlığa bağlı lenfatik sistemin taşıyıcı kapasitesinde bir azalma söz konusu olur.
Lenfödem, vücutta çoğunlukla kol ve bacaklarda sıvı birikimi sonucu şişmeler tablosu ile ortaya çıkar. Hastaların hayat kalitesini önemli derece azaltır. Anksiyete, depresyon, sosyal ve cinsel sorunlara neden olur. Cilt katlantıları derinleşmiştir, genellikle ağrısızdır, ödem tek taraflı veya asimetriktiktir. İleri aşamalarda ciltte bakteriyel ve mantar enfeksiyonu gelişebilir.
Lenfödem Tedavisi
Kronik bir sorun olmakla birlikte fizik tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Tedavisinde, manuel lenf drenajı, kompresyon dandajları, cilt bakımı ve egzersiz olarak sıralanabilir.
Manuel Lenf drenajı, lenf sisteminde bloke olmuş lenf sıvısının serbest akışı, elle uygulanan özel bir masaj tekniğidir. Lenf sıvısının diğer bölgelere akışını sağlar.
Kompresyon bandajlar, kas aktivitesi sırasında yüksek basınç ve kas istirahat sırasında düşük basınç uygulayarak, lenf sıvısının uzuvda tekrar birikmesini önler. Bandajdan sonra özel yapılmış kompresyon çorapları verilir.
Kronik tedavi edilmemiş lenfödemde bacakta ağırlık ve çap artışıyla birlikte ciltaltı fibrozisi söz konusu olur. Bazı hastalarda fil hastalığı dediğimiz dev boyutlarda kol ve bacak oluşmasına neden olabilmektedir. Tedavi ne kadar erken dönemde başlatılırsa klinik seyirde o oranda iyi olmaktadır. Tüm lenfödemli hastaların yalnızca %5-10 u cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Kronik seyirde enfeksiyon ve lenfanjiyosarkom gelişebilir.
Lenfödem tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için iletişime geçiniz.