- 8 Ağustos 2022
- Comments: 0
- Posted by: Zehra BAYRAMOĞLU
Şah Damarı Ameliyatı
Bu yazımızda Şah Damarı Ameliyatı ile ilgili bilgi veriyor olacağız. Bu yazılar tamamen bilgi amaçlı olup tanı ve tedavi yönteminde uzman hekim gereklidir.
ŞAH DAMARI (KAROTİS) AMELİYATI
Vücut ağırlığının %2 ‘sini oluşturan beyin, metabolik olarakvücudun an aktif organlarından olup önemli miktarda kan akımına ihtiyaç duyar. Boynumuzun her iki yanında bulunan ve beynimize kan taşıyan iki önemli atardamarlara karotis (şah damarı) adı verilir. Bu atardamarlar kafatası içine girerek beyin dokusunu beslerler. Beyini besleyen diğer damarlar ense kısmından kafatası içine giren vertebral atardamarlardır.
Şah Damarı Tıkanıklığı neden olur?
Damar sertliği tüm vücut damarlarını tutan yaygın bir hastalıktır. Karotis atardamarında da en sık görülen neden damar sertliğidir. Risk faktörleri olarak ileri yaş, sigara, hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve diyabet sayılabilir.
Şah Damarı hastalığı belirtileri nelerdir?
Karotis atardamarının darlıklarında TIA (geçici iskemik atak) kısa süreli (24 saatten kısa) görme kaybı, vücudun bir tarafında geçici felç hali veya konuşma bozukluğu gibi şikayetler görülebilir.Bunun sebebi, damarı daraltan plaktan kopan parçaların beyindeki bir bölgenin dolaşımını bozmasıdır. Bu bir inme (felç) halinin habercisidir. Bununla birlikte her zaman inme öncesi TİA gibi haberci şikayetler olmayabilir.
Tanı nasıl konulur?
Öykü ve sistemik hastalıklar hakkında elde edilen bilgiler, patofizyoloji hakkında bilgi verirken, nörolojik muayene hastalık sürecinin yeri hakkında bilgi verir. Hastanın hiç şikayeti olmasa bile risk faktörleri nedeni ile fizik muayenin ardından boyun Doppler ultrasonu ile incelenmesinde fayda vardır. Ultrason ile kontrol, bu hastalığın kalıcı kötü sonuçlarının engellenmesi için yeterlidir ve hızlı bir şekilde tanı konulmasına yardımcı olur. Hastada kritik bir daralma tespit edilirse, ileri tetkik olarak boyun anjiyosu (normal anjiyo, MR anjiyo veya tomografik anjiyo) istenir ve tedavi için daha ayrıntılı bilgi verir.
Şah Damar Darlıklarında tedavi yöntemleri nelerdir?
Şah damarındaki darlık %50 ulaşmadığı hastalarda risk faktörlerinin kontrolü ve ilaç tedavisi yeterli olmaktadır.Hasta yakından takip edilir.
Şah damarındaki darlık %70 düzeyinde ve üstünde olduğu durumlarda ilaç tedavisi yetersiz kalır ve ilaç tedavisine ek olarak girişimsel bir tedavide gerekir. Gişimsel tedavi olarak stentleme veya karotis endarterektomi ameliyatı yapılır.
Şah Damarı Ameliyatı (Karotis endarterektomi)
Şah damarı içindeki darlık yapan plak cerrahi olarak çıkarılır. Karotis endarterektomi sonrasında primer kapama ve rutin yama kullanılarak kapatılır. Açık cerrahi (endarterektomi) lokal, spinal veya genel anestezi ile yapılabilir.
Şah Damarı Ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof Dr Zehra BAYRAMOĞLU ile iletişime geçebilirsiniz.