- 17 Haziran 2022
- Comments: 0
- Posted by: Zehra Bayramoğlu
Gebelik ve Varis
Hamilelik hayata açılan yeni bir sayfadır. Dogum ve anneliğe daha doğru, dengeli , güçlü ve sakin bir yolculuk yapabilmek bu süreçte gelişecek hormonal, biyokimyasal ve fiziksel değişimleri bilmek çok önemlidir.
Gebelikte bebeğin gelişimi için artan kan miktarı bacak damarlarında fazla basınç oluşturur; buna ek olarak hamilelik süresince meydana gelen hormonal değişiklikler toplardamarlarda gevşeme/esneme yatkınlığını artırır.
Doğuma yakın gebeliklerde, çoklu gebeliklerde ve aşırı kilo alan hamilelerde bebeğin ve rahmin büyümesi ile kalça kemiklerine basınç artışı toplardamar sıkışmasına neden olabilir. Varisler hamilelerde, ağırlıklı olarak sol bacakta ortaya çıkar.
Hamilelikte varis sorunu her 100 kadından 40’ ında görülür. Gebelik sonrasında yüzde 15 oranında kalıcı varis sorunu meydana gelmektedir.
Hamilelikte varis ne gibi şikayetlere neden olur?
Bacaklarda şişlik, ağırlaşma, özellikle geceleri kramplar söz konusu olabilir. Daha az görülmekle beraber rahimden gelen baskılar ile vajinal varisler de oluşabilir. Bu varisler doğumdan yaklaşık 2-3 ay sonra düzelirler.
Hamilelikte varis olmaması için neler yapılabilir?
- Bol bol yürüyüş yapılmalı
- Uzun süre hareketsiz kalınmaması
- Uzun süre bacak bacak üstüne atılmaması
- Ailede varis veya hamilelik öncesi varis öyküsü varsa hamileler için özel varis çorapların giyilmesi
- Otururken bacakları yüksekte tutmak, uyurken bacakların altına yastık koyarak yükseltmek
- Bol kıyafetler giymek
Gebelikte varis normal doğuma engel mi?
Varis normal doğum için engel olmaz. Vajinal varisi olan gebelerde normal doğum yapılabilir; epizyotomiden (dikişli doğum) kaçınılması gerekir. Doğum kanalında varis olan riskli gebeliklerde kadın doğum uzmanlarının önerisi ile bir kalp ve damar cerrahisi uzmanın görüşü alınmalıdır.
Gebelerde varis ameliyatı yapılır mı?
Genellikle yapılmaz; bu dönemde destekleyici tedaviler uygulanabilir. Doğum sonrası varisler 6 ay içinde normale döner. Kalıcı olan varisler için kapalı yöntemler ile varis ameliyatı yapılabilir.
Ameliyatsız Varis Tedavisi, Skleroterapi, İstanbul Varis Tedavisi, Nişantaşı Varis Tedavisi ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için Profesör Dr Zehra Bayramoğlu ile iletişime geçebilirsiniz.